Prezenţă de cinci stele. Academicianul Basarab Nicolescu, la Iaşi

Share

În cadrul celei de-a 42 ediţii a Clubului de lectură şi promovare Junimea – Scriptor, care a avut loc aseară la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, academicianul Basarab Nicolescu a prezentat două cărţi care s-au lansat la eveniment. Acesta a venit de la Paris pentru a se întâlni cu cititorii ieşeni şi pentru a vorbi despre cartea „Visul sufletelor mele animale”, semnată de Hélène Cardona şi volumul „Lumea şi lumile lui M. Blecher”, semnat de Anamaria Ciobotaru.

Ambele volume au apărut la Junimea, primul făcând parte din colecţia „Ananta Studii transdisciplinare”, iar a doua din colecţia „Atrium”. Alături de academicianul Basarab Nicolescu a mai prezentat şi scriitorul ieşean Ioan Holban. Amfitrionii evenimentului au fost Simona Modreanu, Lucian Vasiliu şi Bogdan Petru Maleon. Evenimentul a fost organizat de Editura Junimea, Revista Scriptor şi Societatea Junimea ’90 în parteneriat cu BCU şi Primăria Municipiului Iaşi.

Basarab Nicolescu este un fizician şi filosof franco-român din Franţa, fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Universitatea Paris VI şi profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Este membru de onoare al Academiei Române din 2001 şi a scris peste 10 cărţi, din care o parte în limba franceză, din care. amintim: „De la Isarlîk la Valea Uimirii”, Curtea Veche, Bucureşti, 2011; „În oglinda destinului – Eseuri autobiografice”, Ideea Europeană, Bucureşti, 2009; „Les Racines de la liberté”, Éditions Accarias-L’Originel, Paris, 2001; „Ion Barbu – Cosmologia „Jocului secund”, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1968; „La Science, le sens et l’évolution – Essai sur Jakob Boehme, Éditions le Felin, 1988, pentru care a obţinut Premiul „Benjamin Franklin”, dar şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1993, etc.

(„Ziarul de Iaşi”, vineri, 26 martie 2016)

Setting

Layout

reset default