O nouă revistă literară la Iaşi

Share

Viaţa literară a Iaşului cunoaşte o nouă şi viguroasă afirmare o dată cu apariţia revistei „Scriptor”, al cărei director fondator este binecunoscutul „scriptor” Lucian Vasiliu, poet şi prozator, personalitate marcantă nu numai a urbei de pe Bahlui, ci şi a ţării. Redactor-şef fiind mai tânărul cu 20 de ani Liviu Apetroaie, poet şi publicist.

Să parcurgem scurtul ARGUMENT, semnat de fondator: „A fost mai întâi şcoala ieşeană de presă: revista «Dialog», coordonată de criticul literar, universitarul Alexandru Călinescu. Erau anii ’70, cu «Opinia studenţească», «Echinox», «Amfiteatru», radio «Europa liberă» ş.a. Rafinament, subtilitate, rezistenţă prin cultură… În 1990, am editat (sub auspiciile Uniunii Scriitorilor) noua serie a revistei de inspiraţie kogălniceană «Dacia literară» (Iaşi, 1840), ca oglindă în principal a arhivelor (mai puţin cunoscute) ale muzeelor literare ieşene. «Dacia literară», pornită la drum cu Val Condurache şi Daniel Dimitriu (reputaţi critici literari), şi-a dezvoltat proiectul până recent (timp de 25 de ani)./ Din 1995, am pus umărul (împreună cu Laurenţie Ulici, Emil Iordache, Cassian Măria Spiridon, Liviu Papuc ş.a.) la noua construcţie a «Convorbirilor literare»… Acum, sub stimulativul proiect «Iaşi – capitală culturală europeană 2021» (în dialog cu ţinuturile vecine Chişinău, Cernăuţi etc.), lansăm o nouă publicaţie (de 15 ianuarie 2015 la Ipoteşti – Botoşani – monastirea Vorona), dedicată Cuvântului, cărţilor, dialogului cultural. Mai mult dialog, mai bune cărţi, mai fideli ctitori. Gratitudinea noastră tuturor celor care vor sprijini acest demers…scriptoricesc. Lucian VASILIU/1 decembrie 2014”.

Noua revistă a Iaşului totalizează 144 de pagini format coală de hârtie A4, aşadar o arie tipografică apreciabilă, pe care se desfăşoară texte semnate de nu mai puţin de 50 de autori (precizăm că nu am luat în calcul pe cei şapte (inclusiv Ana Blandiana) care fac urări de genul „Să fie într-un ceas bun!” (Gabriel Chifu, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, director executiv „România literară”) sau „Urez succes revistei, o publicaţie pe care o doresc prezentă în mintea şi sufletul cât mai multor iubitori ai culturii” (Gheorghe Nichita, primarul Iaşului). Cea mai personalizată şi mai emoţionantă dintre urări mi se pare aceea a lui Liviu Ioan Stoiciu, de la revista „Viaţa Românească”, acela care, în stilul său fără pereche, spune: „Toată admiraţia – Lucian Vasiliu, scriitorul de seamă, o ia de la capăt la 60 de ani, în Iaşi: iată, fondează o nouă revistă literară! După ce în 1990 a iniţiat reapariţia revistei Dacia literară şi a coordonat Muzeul Literaturii Române din Iaşi. Ce superb destin literar! Alţii, la vârsta lui abia aşteaptă să se pensioneze (eu sunt unul dintre ei)… Mizeriile ce i s-au întâmplat lui Lucian Vasiliu, în ultima vreme, se răzbună: dintr-un aparent învins, el iese învingător. Îi voi sta alături, proiectele lui au fost întotdeauna de calitate ”.

Ca să-i dăm cititorului măcar o idee despre conţinutul celui dintâi caiet al revistei (Anul I, nr. 1-2 [ianuarie-februarie] 2015), credem că este suficient… să trecem în revistă rubricile: relief contimporan {întâmpinări, mesaje, poezie, tălmăciri, proză, eseu, chestionar), muti magistri sunt libri {profiluri, cronici, recenzii, comentarii, adnotări), clepsidra memoriei {eminesciana, istorie literară, epistole inedite, jurnal, restituiri), miscelaneu {dialog, medalioane, in memoriam, teatru, eveniment, cărţi şi reviste primite, ultima oră). O scăpare regretabilă este neincluderea în „vitrina” rubricii miscelaneu a Prelegerilor „Junimea azi”, cu atât mai regretabilă cu cât aici îi putem „asculta” pe Nicolae Breban şi pe Alexandru Zub, fie şi doar fragmente selectate din prelegerile ţinute de cei doi la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, cu prilejul aniversării a 175 de ani de la fondarea Bibliotecii şi a 45 de ani de editură „Junimea”, prelegeri rostite în ziua de 8 noiembrie 2014. (În paranteză s-o spunem, este de neînţeles de ce reproducerile din arta plastică a lui Felix Aftene, de la paginile 79-82, nu poartă nici un titlu. Aşa o fi vrut artistul? Sau redacţia revistei a vrut să demonstreze că metafizicianul Ştefan Afloroaei are dreptate şi că, într-adevăr, imaginile vizuale agresive duc la pieire cuvintele!).

Urarea noastră:
Fie ca şi numerele viitoare ale revistei „Scriptor” (Editor: Editura Junimea, cu sprijin de la Consiliul Local şi Primăria Iaşi) să se menţină la nivelul atins acum. Este însă, oricând, destul loc şi pentru mai bine. În teorie, cel puţin.

(Panait Zotică, „Spiritul critic”, nr. 3 (53), iunie 2015)

)

Setting

Layout

reset default