Lecturi de weekend: Ghici cine vine la cină?

Share

Un volum de dialoguri cu oameni diverşi, cum puţine altele apar, realizat de un profesionist al scrisului şi al emisiunilor televizate (Vasile Arhire – Ghici cine (re)vine la cină? (I) – Editura Junimea, Colecţia Dialog XXI). Criticul Ioan Holban nu putea să nu remarce acest fapt, în textul de prezentare de pe coperta a patra: „Într-un peisaj media, tulburat şi dominat de figuri posomorâte, încrâncenate, angajate în monologuri autiste sau într-un «dialog al surzilor», unde nimeni nu are răbdare, bunăvoinţă şi o minimă eleganţă să asculte pe cineva, cultivând un climat receptiv, într-un robust triumfalism negativ, printre caraghioase vedete de carton, Vasile Arhire visează la o civilizaţie a comunicării în care, iată, se instalează confortabil cu admirabila sa carte de interviuri, «Ghici cine (re)vine la cină». Realizatorul de la TVR-Iaşi, om al dialogului, prin excelenţă, stăpâneşte impecabil ceea ce se numeşte arta conversaţiei, documentându-se temeinic, pregătindu-şi taifasul cu migală, alegând invitaţii – oameni de ştiinţă, pictori, poeţi, actori, muzeografi, medici, scriitori, jurişti, un astronaut – dintre personalităţile accentuate care au, în adevăr, a spune ceva semnificativ. Invitaţii la cină reprezintă elitele noastre care dau măsura exactă a adevăratei ierarhii de valori.”

Aproape că s-a spus nu numai esenţialul, ci totul. Adăugăm doar câteva amănunte biografice.

Vasile Arhire, născut în 1959, jurnalist şi comentator sportiv din 1982, a simţit marea provocare în noiembrie 1991, când s-a înfiinţat la Iaşi studioul teritorial al televiziunii publice. A fost reporter de televiziune, publicist-comentator, realizator de emisiuni de dezbatere şi talk-show, realizator de filme documentare. Din 2003 deţine funcţia de director al TVR Iaşi. Emisiunea cu care s-a impus definitiv a fost „Ghici cine vine la cină?”

Este, în paralel, autor al mai multor volume de publicistică. Cel mai recent este cel pe care îl prezentăm astăzi. Un volum cu 18 interviuri cu totul aparte cu diferiţi oameni de cultură. De ce 18?

„18 este numărul sub semnul căruia am apărut printre oameni – explică autorul. Un număr frumos, pentru că este şi al meu, şi mi-am zis să fie 18 dialoguri cu o parte dintre invitaţii la «Cina» săptămânală televizată. I-am cunoscut, m-am apropiat de ei şi le-am propus să se confeseze pentru publicul larg în emisiunea «Ghici cine vine la cină» , pe care am început s-o realizez din anul 2012 încoace la TVR Iaşi şi TVR 3. Aşa am aflat poveşti de viaţă impresionante. Unele cutremurătoare prin dramatismul lor, altele pline de tâlc, dar toate profunde, exprimând amplitudine profesională. O parte dintre invitaţii mei sunt mai cunoscuţi în lume decât acasă. Unii au fost mai dezinvolţi în faţa camerelor de televiziune, alţii marcaţi de timiditate în lumina reflectoarelor. Bucuria acestor întâlniri de excepţie, de care am avut parte, m-a determinat să le recompun pe coala de hârtie, adăugând şi alte elemente menite să configureze profilul omului de succes. Am considerat necesar ca mărturisirile personalităţilor intervievate să rămână şi în volum, ca o mărturie semnificativă a valorii neamului nostru care, în ciuda atâtor pătimiri, a învins prin ascuţimea minţii. Deocamdată 18 victorioşi pe diferite «fronturi» ale ştiinţelor şi artelor. Promit, voi continua.”

Stelian Ţurlea

(„Amos News”, 6 august, 2017)

Setting

Layout

reset default