Eveniment editorial. Primul volum postum al lui Gheorghe Izbășescu

Share

Gheorghe Izbășescu este un poet de marcă al Generației 80, deși ca vârstă era șaizecist, născut în același an 1935 cu Nicolae Labiș și D. R. Popescu. La 8 septembrie, ar fi împlinit 83 de ani, dar n-a fost să fie, s-a stins în octombrie anul trecut. Estetic vorbind, poetul se înscrie în paradigma optzecistă alături de Mircea Cărtărescu, Adrian Alui Gheorghe, Mircea Bârsilă, Traian T. Coșovei și ceilalți. De altfel, nu doar din acest punct de vedere era atipic, dar și pentru faptul că a locuit la Onești peste 50 de ani, deși el era argeșean din satul Lăicăi, comuna Cetățeni, fiind până la sfârșit membru al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România.

Recent, prin grija familiei, lui Gheorghe Izbășescu i-a apărut primul volum postum – Râsul galben din adânc, ediția a II-a, revăzută și adăugită, cu o prefață de Nicolae Oprea (Editura Junimea, Iași – 2018). De altfel, volumul fusese pregătit chiar de poet care și făcuse demersurile să-l publice la editura ieșeană.

De remarcat viziunea poetică a lui Izbășescu, concentrată, îndelung elaborată, cu detalii ca-n filigran: „Toamna pe dealuri a-ntins lungi preșuri/ să le calci cu lumina obscură,/ adusă din văi,/uitând că verzi vinișoare/în limbile ceasului se despică,/ muguri să ne crească-n suflet sfinte văpăi.// Că octombrie de paralizează buclele ceții/c-un scris neciteț pentru ochii din umbră/când comorile dezgropate de furtună/ decad din lumea noastră în cealaltă,/ fără să știm, cu profeți împreună.// Deci, darling, ferește-te cu plușuri să-mbraci/ fantomele din trecut, ascunse-n nopțile reci./ Ele vor doar cu ispite să te-nșele,/ iar acum/ cămările-ncuiate nu-i vremea să le-ncerci”.

Gheorghe Izbășescu a scris o poezie îndelung elaborată, revenind mereu asupra poemelor, acestea suferind numeroase transformări și publicate a doua sau a treia oară. Nu sunt mai mult de doi-trei critici (din numeroșii care au scris despre el) care să se descurce în hățișul acestei poezii aflate într-o perfecționare continuă. Unul dintre ei este Nicolae Oprea, exeget al poeziei lui Izbășescu de la început, scriind numeroase cronici, dar și prefețe sau postfețe la cărțile acestuia. De aceea, vom și cita din prefața lui Nicolae Oprea la noul volum: „El (Gheorghe Izbășescu) reordonează meticulos, ajustează, rescrie poemele sau le plasează în alt ambient liric. Gheorghe Izbășescu este un perfecționist în felul său, cu oarecare tușe de narcisism, întrucât atunci când își recitește poemele (și o face adesea) simte imperios nevoia să modifice ceva: dacă nu cuvântul, măcar accentul unui enunț poetic tipărit în alt context…”

Dumitru Augustin DOMAN

(„Argeș”, Pitești, nr. 9, septembrie 20-18)

Setting

Layout

reset default