CLUBUL de lectură şi promovare JUNIMEA-SCRIPTOR

Share

junimea-8-dec

Editura JUNIMEA

CLUBUL de  lectură şi promovare Junimea-Scriptor ediţia a 62-a

 

8 decembrie 2016, ora 17,00, Sala „B.P. Hasdeu” (Biblioteca Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi)

 

Cezar IVĂNESCU – 75

Lansarea volumelor:

  • Cezar IVĂNESCU, Copilăria lui Ario Paradis (Antologie şi studiu critic de Bogdan CREŢU, colecţia „Efigii”, Editura „Junimea”, 2016)
  • Cassian Maria SPIRIDON – Cezar Ivănescu, un oaspete al Nirvanei (Colecţia „Efigii”, Editura „Junimea”, 2016)

Prezintă: Nicolae CREŢU

Invitaţi: Ioana DIACONESCU (Bucureşti), Emilian GALAICU-PĂUN (Chişinău)

Amfitrion: Lucian VASILIU

Intră cine vrea, rămâne cine citeşte!

 

Cezar IVĂNESCU (6 august 1941 – 24 aprilie 2008), marele poet, atât de neaşteptat plecat la cele veşnice în joia patimilor, a fost, cum se spune şi în interviul publicat în urmă cu 13 ani în „Dacia literară”, nr. 10/ (3/ 1993), tor timpul confruntat cu agresiunea haitei; situaţie care s-a perpetuat, din nefericire, până în ultima zi a vieţii sale.
Între altele, dialogul desfăşurat la sfârşitul lunii aprilie 1993 are o evidentă amprentă testamentară, cu o amplă retrospectivă asupra vieţii personale, dar şi asupra creaţiei proprii, afirmându-şi totodată, conştient de propria valoare, poziţia sa axiologică în cadrul generaţiei din care a făcut parte.
Acum, când s-au împlinit 75 de ani de la naşterea sa, ştiind că nu-l vom mai întâlni niciodată pe Cezar Ivănescu cel viu, nu-i vom mai auzi vocea de stentor şi melorsul său atât de personal pe propriile versuri, avem mângâierea că ne rămân cărţile şi poemele sale de mare adâncime spirituală.
Acest volum se vrea un omagiu adus Poetului.”

Cassian Maria SPIRIDON

„Cezar Ivănescu este un mare poet pentru că are curajul de a se pune împotriva modelor, de a încerca imposibilul: ieşirea din nombrilismul poeziei moderne nu prin ironie, ci exact prin mijloace opuse acestor soluţii postmoderniste: prin spiritualizarea artei poeziei, prin purificarea ei de tot ce se poate macula; în fine, prin regresiunea către preistoria ei.”

Bogdan CREŢU

Setting

Layout

reset default